Istoricul Parohiei Mândreşti

Istorie Ianuarie 14, 2013

Satul Mîndrești este situat în partea de nord-vest a județului Botoșani. Din punct de vedere administrativ face parte din comuna Vlădeni, având ca vecini: la 3 km sud- Vlădeni, la 2 km nord- Călinești, la 2 km est- Huțani și la 1 km est- Hrișcani. Parohia a fost înființată în anul 1937, funcționând până în acest an ca filie a Parohiei Călinești. Tradiția spune că satul și-a luat numele de la un boier numit Mândru.

 

 Vechea vatră a satului se afla pe malul râului Siret, dar din cauza revărsării apelor și a incursiunilor armatelor tătare și turcești care se deplasau pe drumul dinspre Hârlău spre Dorohoi s-a mutat pe locul actual. Pe vechea vatră se mai află rămășițele unei vechi biserici.

Hramul bisericii este „Cuvioasa Parascheva”, păstrându-se astfel denumirea vechii biserici. Din unele date ce se găsesc în arhivele parohiei, prima biserică a fost construită în jurul anului 1785. În anul 1900 a început construcția unei noi biserici din cărămidă și piatră, care a fost sfințită în anul 1901. Pe clopotul mare găsim imprimată această inscripție: “ Cu sunetul tău roagă pe Dumnezeu ca să răspândească grindina, trăsnetul și furtuna. Dăruit de preotul Andronic Cosmovici din cătunul Cervicești, în anul mântuirii 1900. Stăruitor Gheorghe Hercui- telegrafist- București.” Pe clopotul al doilea se găsesc următoarele: “J.27.M.C. HIEIA- OCTERI.DIIA.1728.”

În anul 1991 preotul Pețenchea Theodor, împreună cu obștea satului a început construcția unei noi biserici. Biserica nouă, construită în formă de navă, cu turlă pe naos și clopotniță pe pridvor, a fost finalizată în anul 2012 de către preotul paroh Anastasiei Mihai- Ovidiu. Biserica este împodobită cu pictură în tehnica fresco, catapeteasmă din stejar sculptat și cu toate obiectele de cult  necesare desfășurării Sfintelor Slujbe.